Aromatyczne zapiekanki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:
- 3 mini bagietki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie szpinaku baby,
- 10 suszonych pomidorów,
- kilka plasterków wędzonej szynki,
- 1 opakowanie tartej mozzarelli,
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona bazylia, chili, czosnek granulowany,
- szczypiorek do dekoracji,
- olej rzepakowy do smażenia.
Bagietki przekroić wzdłuż na pół (końcówki można odciąć lub zostawić). Połówki ułożyć na blasze.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę – zeszklić. Dodać zgnieciony czosnek i drobno pokrojoną szynkę i pomidory suszone – podsmażyć na rumiano. Na koniec dodać umyty szpinak i przyprawy – przykryć, by listki zmiękły. Jeśli na patelni powstanie za dużo wody, trzeba ją odparować. Gotowy farsz rozłożyć na bagietkach, posypać serem i posiekanym szczypiorkiem. Zapiekać pod grillem ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.