Aromatyczne zapiekanki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Aromatyczne zapiekanki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:

  • 3 mini bagietki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie szpinaku baby,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • kilka plasterków wędzonej szynki,
  • 1 opakowanie tartej mozzarelli,
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona bazylia, chili, czosnek granulowany,
  • szczypiorek do dekoracji,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Bagietki przekroić wzdłuż na pół (końcówki można odciąć lub zostawić). Połówki ułożyć na blasze.

Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę – zeszklić. Dodać zgnieciony czosnek i drobno pokrojoną szynkę i pomidory suszone – podsmażyć na rumiano. Na koniec dodać umyty szpinak i przyprawy – przykryć, by listki zmiękły. Jeśli na patelni powstanie za dużo wody, trzeba ją odparować. Gotowy farsz rozłożyć na bagietkach, posypać serem i posiekanym szczypiorkiem. Zapiekać pod grillem ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.

Dodaj komentarz