Spaghetti amatriciana:
- 1 opakowanie wędzonego boczku w plasterkach (można też użyć takiego w kawałku),
- olej rzepakowy do smażenia,
- 250 g pełnoziarnistego spaghetti,
- 2 czerwone cebule,
- 1 puszka pomidorów pelati,
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub pecorino,
- oliwa extra vergine,
- świeża bazylia,
- do smaku: sól, pieprz.
Na oleju usmażyć pokrojony boczek – na chrupko. Dodać pokrojone w pióra cebule, troszkę soli i dużo pieprzu – zeszklić. Dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem, wymieszać i dusić ok. 10 minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić i dodać do sosu – wymieszać.
Przed podaniem makaron skropić oliwą z pierwszego tłoczenia, posypać serem i posiekanymi listkami bazylii