Spaghetti amatriciana

Spaghetti amatriciana:

  • 1 opakowanie wędzonego boczku w plasterkach (można też użyć takiego w kawałku),
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 250 g pełnoziarnistego spaghetti,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub pecorino,
  • oliwa extra vergine,
  • świeża bazylia,
  • do smaku: sól, pieprz.

Na oleju usmażyć pokrojony boczek – na chrupko. Dodać pokrojone w pióra cebule, troszkę soli i dużo pieprzu – zeszklić. Dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem, wymieszać i dusić ok. 10 minut.

W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić i dodać do sosu – wymieszać.

Przed podaniem makaron skropić oliwą z pierwszego tłoczenia, posypać serem i posiekanymi listkami bazylii

Dodaj komentarz