Aromatyczny makaron z sosem pieczarkowo-śmietankowym z lubczykiem

Dziś robiliśmy domowy makaron – cieniutkie nitki, do ususzenia, do przyszłych rosołów. Ale część ciasta pocięliśmy na grubsze wstążki i ugotowaliśmy na świeżo. Do tego dopasował się prosty sos pieczarkowy z wyraźną nutą miłosnego zioła – lubczyku. Jak zrobić domowy makaron? Przepis tutaj – klik. A poniżej receptura mojego sosu.

Sos pieczarkowo-śmietankowy z lubczykiem:

  • 500 g pieczarek,
  • oliwa,
  • 1 cebula lub 3 dymki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 1/2 pęczka lubczyku,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy.

Pieczarki obrać, pokroić i usmażyć partiami na oliwie – odłowić i odłożyć. Teraz zeszklić posiekaną cebulę. Gdy zrobi się złota dodać posiekany czosnek i chili. Po minutce dodać pieczarki i wino – odparować. Całość zalać śmietaną, doprawić solą i cytrynowym pieprzem. Gdy sos zgęstnieje można go wymieszać z posiekanym lubczykiem i świeżo ugotowanym makaronem. Jeśli danie okaże się zbyt gęste/suche można dolać nieco wody, w której gotował się makaron.

Jedna myśl w temacie “Aromatyczny makaron z sosem pieczarkowo-śmietankowym z lubczykiem

Dodaj komentarz