Dziś robiliśmy domowy makaron – cieniutkie nitki, do ususzenia, do przyszłych rosołów. Ale część ciasta pocięliśmy na grubsze wstążki i ugotowaliśmy na świeżo. Do tego dopasował się prosty sos pieczarkowy z wyraźną nutą miłosnego zioła – lubczyku. Jak zrobić domowy makaron? Przepis tutaj – klik. A poniżej receptura mojego sosu.
Sos pieczarkowo-śmietankowy z lubczykiem:
- 500 g pieczarek,
- oliwa,
- 1 cebula lub 3 dymki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka śmietany 30%,
- 1/2 papryczki chili,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 1/2 pęczka lubczyku,
- sól,
- pieprz cytrynowy.
Pieczarki obrać, pokroić i usmażyć partiami na oliwie – odłowić i odłożyć. Teraz zeszklić posiekaną cebulę. Gdy zrobi się złota dodać posiekany czosnek i chili. Po minutce dodać pieczarki i wino – odparować. Całość zalać śmietaną, doprawić solą i cytrynowym pieprzem. Gdy sos zgęstnieje można go wymieszać z posiekanym lubczykiem i świeżo ugotowanym makaronem. Jeśli danie okaże się zbyt gęste/suche można dolać nieco wody, w której gotował się makaron.
Pyszna propozycja na obiad 🙂