Domowy makaron!

PastaMam już serdecznie dość kupnego makaronu do rosołu. Wiecie – mam na myśli tradycyjne nitki. Obojętnie z jakiej firmy by nie były, z ilu jajek, z jaj kurzych czy przepiórczych – smakują tak samo czyli nijak. Fuj! Koniec z tym. Nadszedł czas, by odkurzyć maszynkę do makaronu i zrobić domowy makaron. Mam wrażenie, że tylko wtedy będę mogła być pewna, że w mojej zupie wylądują smaczne, słonawe kluski, a nie byle co.

Bez maszynki do makaronu też można zrobić makaron, będzie to wymagało jedynie trochę więcej czasu i siły, bo wałek i nóż to nie przelewki😉 Tym razem przygotowałam cienkie nitki, ale jak łatwo się domyślić, kształt pasty ogranicza tylko nasza wyobraźnia i zdolności manualne.

Domowy makaron:

Na każde 100 g mąki trzeba dodać 1 jajko, szczyptę soli i 1 łyżeczkę oliwy – zagnieść. Gotowe ciasto ma być elastyczne i zwarte. Ciasto podzielić na małe porcje. Porcje podsypywać regularnie mąką i przeciągać przez maszynkę, stopniowo zmniejszając otwór, by paski ciasta wyszły naprawdę cieniutkie. Przygotowane paski ponownie podsypać mąką i przeciągnąć przez tnącą końcówkę maszynki. Gotowe nitki porozdzielać i wysuszyć – albo każdą nitkę osobno powiesić np. na wieszaku, albo uformować gniazdka i wysuszyć je na ściereczce. UWAGA! Makaron musi być dobrze pokryty mąką, żeby się nie skleił. Wysuszony makaron schować do papierowych torebek. Można go przechowywać nawet kilka tygodni. Można go też ugotować od razu.

One thought on “Domowy makaron!

  1. Pingback: Aromatyczny makaron z chorizo i warzywami | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s