W sieci aż roi się od przepisów na zupy soczewicowe. Nic w tym dziwnego, bo są naprawdę pyszne. Ta, którą dziś polecam pełna jest aromatów, przypraw i kolorów. Zapraszam!
Indyjska zupa soczewicowa:
- olej rzepakowy,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 250 g wypłukanej czerwonej soczewicy,
- 1-1,5 l bulionu warzywnego,
- 3 pomidory śliwkowe,
- 150 g szpinaku baby,
- sól,
- pieprz,
- jogurt naturalny i świeża mięta do podania.
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kosteczkę marchew i starte na drobnych oczkach – chili, czosnek i imbir. Po chwili dodać wszystkie sypkie przyprawy – smażyć pod przykryciem często mieszając przez ok. 2-3 minuty. Dodać koncentrat, soczewicę i bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 25 minut pod przykryciem. Jeśli zupa jest za gęsta – dolać wody.
Dodać obrane i drobno pokrojone pomidory, umyty szpinak, a także sól i pieprz do smaku – gotować ostatnie 3 minutki.
Porcje zupy podawać z jogurtem i miętą.
Bardzo lubię soczewicę, muszę w końcu przetestować taką zupkę 🙂