Soczewicowa!

soczewicowaW sieci aż roi się od przepisów na zupy soczewicowe. Nic w tym dziwnego, bo są naprawdę pyszne. Ta, którą dziś polecam pełna jest aromatów, przypraw i kolorów. Zapraszam!

Indyjska zupa soczewicowa:

  • olej rzepakowy,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 250 g wypłukanej czerwonej soczewicy,
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego,
  • 3 pomidory śliwkowe,
  • 150 g szpinaku baby,
  • sól,
  • pieprz,
  • jogurt naturalny i świeża mięta do podania.

Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kosteczkę marchew i starte na drobnych oczkach – chili, czosnek i imbir. Po chwili dodać wszystkie sypkie przyprawy – smażyć pod przykryciem często mieszając przez ok. 2-3 minuty. Dodać koncentrat, soczewicę i bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 25 minut pod przykryciem. Jeśli zupa jest za gęsta – dolać wody.

Dodać obrane i drobno pokrojone pomidory, umyty szpinak, a także sól i pieprz do smaku – gotować ostatnie 3 minutki.

Porcje zupy podawać z jogurtem i miętą.

Jedna myśl w temacie “Soczewicowa!

Dodaj komentarz