Zapiekanka z zimowych warzyw

gratin1Oto danie dla miłośników warzyw korzeniowych, których zimą (i nie tylko) mamy pod dostatkiem. Zapiekanka ma piękny różowy kolor, a żeby nie było zbyt nudno, na wierzchu posiada chrupiącą i pachnącą posypkę z grzanek i orzechów włoskich. Mniam!

Zapiekanka z zimowych warzyw:

  • 1/2 korzenia selera,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 duży burak,
  • 1 mała biała cebula,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 2 liście laurowe,
  • 100 g startego cheddara,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 50 g grzanek lub okruchów z czerstwego pieczywa,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (warto użyć mandoliny/szatkownicy) i wrzucić do dużej miski. Dodać listki tymianku, liście laurowe, śmietanę, połowę sera, sól i pieprz – wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować odrobiną oliwy i przełożyć do niego warzywa – wygładzić wierzch i posypać całość resztą sera. Naczynie przykryć folią i zapiekać 50 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie przygotować posypkę, czyli wymieszać grzanki lub podprażone okruchy z posiekanymi orzechami, skórką z cytryny, listkami tymianku i odrobiną oliwy.

Z naczynia zdjąć folię, danie posypać przygotowaną kruszonką i wstawić jeszcze na pół godziny do piekarnika. Podawać np. z sałatą z winegretem.

gratin2

Advertisements

2 thoughts on “Zapiekanka z zimowych warzyw

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s