Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem pieczarkowym

Plackizsosem1Wszystkich miłośników placków ziemniaczanych zapraszam na chrupiące placki z dodatkiem cukinii, polane aromatycznym sosem pieczarkowym z kurczakiem. Smacznego!

Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem pieczarkowym:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka w proszku,
  • 1 garść listków lubczyku,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszać z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą (słodkiej papryki dać zdecydowanie więcej niż ostrej). Na patelni rozgrzać olej lub masło i usmażyć na nim mięso. Kurczaka odłowić i odłożyć na później. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojone w półplasterki pieczarki (partiami, bo wsypane na patelnię wszystkie razem będą się dusić zamiast smażyć). Do złotych pieczarek dorzucić kurczaka, wlać jogurt i wsypać posiekany lubczyk – zagotować i doprawić do smaku.

Ziemniaki, cukinię i cebulę obrać. Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach – jak najmocniej odcisnąć pozbywając się większości soku. Cebulę zetrzeć na małych oczkach. Warzywa wymieszać, dodać sól, pieprz, jajko i mąkę. Z powstałej masy na oleju lub maśle smażyć placki – z obu stron na ciemnozłoto. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem. Udekorować pietruszką.

Plackizsosem2

Jedna myśl w temacie “Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem pieczarkowym

Dodaj komentarz