Wszystkich miłośników placków ziemniaczanych zapraszam na chrupiące placki z dodatkiem cukinii, polane aromatycznym sosem pieczarkowym z kurczakiem. Smacznego!
Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem pieczarkowym:
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 mała cukinia,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki mąki,
- 2 piersi z kurczaka,
- 200 g pieczarek,
- 1 mały jogurt naturalny,
- słodka papryka w proszku,
- ostra papryka w proszku,
- 1 garść listków lubczyku,
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
- natka pietruszki do dekoracji.
Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszać z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą (słodkiej papryki dać zdecydowanie więcej niż ostrej). Na patelni rozgrzać olej lub masło i usmażyć na nim mięso. Kurczaka odłowić i odłożyć na później. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojone w półplasterki pieczarki (partiami, bo wsypane na patelnię wszystkie razem będą się dusić zamiast smażyć). Do złotych pieczarek dorzucić kurczaka, wlać jogurt i wsypać posiekany lubczyk – zagotować i doprawić do smaku.
Ziemniaki, cukinię i cebulę obrać. Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach – jak najmocniej odcisnąć pozbywając się większości soku. Cebulę zetrzeć na małych oczkach. Warzywa wymieszać, dodać sól, pieprz, jajko i mąkę. Z powstałej masy na oleju lub maśle smażyć placki – z obu stron na ciemnozłoto. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem. Udekorować pietruszką.
Placki z sosem to zdecydowanie jedna z moich ulubionych potraw 🙂