Ciasto OREO – bez pieczenia

Oreo2Zapraszam na ciasto z popularnymi słodyczami – OREO. Mój nieco zmodyfikowany przepis ma źródło tu – klik. Nie miałam okazji skosztować deseru, ale doniesiono mi, że był pyszny i że zniknął z blaszki w kilka godzin 🙂

Ciasto OREO:

  • 2 opakowania ciastek OREO (w sumie ok. 300 g),
  • 50 g masła,
  • 1 szklanka mleka + 2 łyżki,
  • 1 opakowanie Śnieżki,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 330 ml śmietany 30%,
  • 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku.

1 paczkę ciastek OREO zmiksować na piach, dodać stopione masło i 2 łyżki mleka – wymieszać. Tak przygotowaną masą wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm (najpierw blaszkę trzeba wyłożyć pergaminem lub folią). Blaszkę wstawić do lodówki.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem – odstawić. Osobno ubić śmietanę 30%, następnie delikatnie połączyć obie masy. Do śmietan dodać czekoladę i wymieszać. Żelatynę wymieszać w szklance z wrzątkiem, troszkę wystudzić i następnie zmiksować ze śmietankową masą. Tak powstały krem równo rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Deser wstawić do lodówki.

Gdy krem zacznie tężeć połamać drugie opakowanie ciastek i udekorować nimi całą powierzchnię deseru. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Gotowe!

Oreo1

 

 

Jedna myśl w temacie “Ciasto OREO – bez pieczenia

Dodaj komentarz