Zapraszam na ciasto z popularnymi słodyczami – OREO. Mój nieco zmodyfikowany przepis ma źródło tu – klik. Nie miałam okazji skosztować deseru, ale doniesiono mi, że był pyszny i że zniknął z blaszki w kilka godzin 🙂
Ciasto OREO:
- 2 opakowania ciastek OREO (w sumie ok. 300 g),
- 50 g masła,
- 1 szklanka mleka + 2 łyżki,
- 1 opakowanie Śnieżki,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 330 ml śmietany 30%,
- 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku.
1 paczkę ciastek OREO zmiksować na piach, dodać stopione masło i 2 łyżki mleka – wymieszać. Tak przygotowaną masą wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm (najpierw blaszkę trzeba wyłożyć pergaminem lub folią). Blaszkę wstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem – odstawić. Osobno ubić śmietanę 30%, następnie delikatnie połączyć obie masy. Do śmietan dodać czekoladę i wymieszać. Żelatynę wymieszać w szklance z wrzątkiem, troszkę wystudzić i następnie zmiksować ze śmietankową masą. Tak powstały krem równo rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Deser wstawić do lodówki.
Gdy krem zacznie tężeć połamać drugie opakowanie ciastek i udekorować nimi całą powierzchnię deseru. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Gotowe!
Super deser 🙂