Ziemniaczana sałatka z kurkami i chrupiącym boczkiem

ZkurkamiZnakomite danie jednogarnkowe – szybkie, smaczne, kolorowe i sezonowe. No i te kurki…🙂

Ziemniaczana sałatka z kurkami i chrupiącym boczkiem:

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach małych ziemniaczków (takich, których skórka jest cienka i smaczna),
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 1/2 szklanki octu z białego wina,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 250 g kurek,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Wciąż ciepłe ziemniaki pokroić na połówki lub w ćwiartki. W garnuszku wymieszać dressing – bulion, ocet, musztardę, sól, pieprz, cukier. Gorącym dressingiem polać ziemniaki i wymieszać, by wchłonęły jak najwięcej smaku. Jeśli po kilku minutach okaże się, że ziemniaki nie wypiły całego sosu, należy ten nadmiar odlać.

Na patelni usmażyć na chrupko pokrojony w paseczki boczek i odcedzić go na boku. Do wytopionego tłuszczu dolać olej i usmażyć na nim czyste, posiekane kurki. Gdy będą ciemnozłote i chrupiące dodać posiekaną cebulkę – zeszklić. Do grzybów ponownie wrzucić boczek i posiekane zioła. Dodać także ziemniaki – wymieszać. Ew. doprawić i podawać🙂

3 thoughts on “Ziemniaczana sałatka z kurkami i chrupiącym boczkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s