Curry warzywne z ananasem i miętowym jogurtem

keralskieDziś propozycja dla miłośników mocnych, egzotycznych smaków, delikatności warzyw i kolorów, czyli kuchnia indyjska jak się patrzy. Zapraszam na pyszne, słodkawe curry 🙂

Curry warzywne z ananasem i miętowym jogurtem:

  • ½ kalafiora,
  • olej rzepakowy,
  • 2 czubate łyżeczki zielonej pasty curry,
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy,
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 dymek,
  • 1 chili,
  • 1 garść świeżej kolendry,
  • 2 pomidory,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2/3 puszki ananasa,
  • 1/2 cytryny,
  • 200 g ryżu basmati,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • sól,
  • pieprz.

Ryż ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli.

Kalafiora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na 2 łyżkach oleju usmażyć pastę curry, kurkumę, starty imbir, posiekany czosnek i dymki, a także chili (z pestkami lub bez – jak kto woli) i pokrojone drobno łodyżki kolendry. Do zeszklonej bazy smakowej dodać obrane i posiekane pomidory. Po chwili dodać mleko kokosowe, odcedzoną ciecierzycę, pokrojonego ananasa i kalafiora – wymieszać, przykryć i dusić, aż kalafior będzie miękkawy. Na koniec curry doprawić solą i pieprzem.

Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i odrobiną soku z cytryny.

Curry podawać z gorącym ryżem, miętowym jogurtem, cząstkami cytryny i listkami kolendry.

2 myśli w temacie “Curry warzywne z ananasem i miętowym jogurtem

Dodaj komentarz