Dziś propozycja dla miłośników mocnych, egzotycznych smaków, delikatności warzyw i kolorów, czyli kuchnia indyjska jak się patrzy. Zapraszam na pyszne, słodkawe curry 🙂
Curry warzywne z ananasem i miętowym jogurtem:
- ½ kalafiora,
- olej rzepakowy,
- 2 czubate łyżeczki zielonej pasty curry,
- 1 czubata łyżeczka kurkumy,
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 dymek,
- 1 chili,
- 1 garść świeżej kolendry,
- 2 pomidory,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2/3 puszki ananasa,
- 1/2 cytryny,
- 200 g ryżu basmati,
- 1 garść świeżej mięty,
- 1 mały jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz.
Ryż ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli.
Kalafiora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na 2 łyżkach oleju usmażyć pastę curry, kurkumę, starty imbir, posiekany czosnek i dymki, a także chili (z pestkami lub bez – jak kto woli) i pokrojone drobno łodyżki kolendry. Do zeszklonej bazy smakowej dodać obrane i posiekane pomidory. Po chwili dodać mleko kokosowe, odcedzoną ciecierzycę, pokrojonego ananasa i kalafiora – wymieszać, przykryć i dusić, aż kalafior będzie miękkawy. Na koniec curry doprawić solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i odrobiną soku z cytryny.
Curry podawać z gorącym ryżem, miętowym jogurtem, cząstkami cytryny i listkami kolendry.
Ale pyszności 🙂
Jeszcze ananasa do curry nie dodawałam, a mojemu by na pewno bardzo taka wersja posmakowała 🙂