Kotlety mielone z kalafiorem i słonecznikiem

MieloneOto przepis znaleziony w gazetce reklamowej Biedronki. Kto by pomyślał, że właśnie w niej odnajdę inspirację dla kolejnego wiosennego obiadu… Ale żeby nie było za prosto, jak zawsze nieco pozmieniałam i wyszło super. Dlatego podaję przepis już z moimi zmianami, a także z sugestiami, co zamierzam udoskonalić następnym razem 🙂

Kotlety mielone z kalafiorem i słonecznikiem:

  • 1 czerstwa bułka kajzerka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 400 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej,
  • 1/2 kalafiora,
  • 1 mała cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki startego żółtego sera (u mnie havarti),
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Bułkę pokruszyć i namoczyć w mleku, następnie odcisnąć i przełożyć do sporej miski. Do odciśniętej bułki dodać mięso, bardzo drobno posiekanego kalafiora, cebulę i czosnek (cebulę i czosnek lepiej wcześniej zeszklić), natkę, słonecznik (lepiej go wcześniej uprażyć), żółtka, sól, pieprz i majeranek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i pianę wraz z serem dodać do masy. Z masy uformować małe kotleciki i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce. Kotlety zapiekać w 200 stopniach ok. 20-25 minut.

Do kotlecików idealnie pasowały gotowane ziemniaki i sałatka z marynowanych buraków i czerwonej papryki.

Jedna myśl w temacie “Kotlety mielone z kalafiorem i słonecznikiem

Dodaj komentarz