Rybne tacos z salsą z kiwi

RybneJamie. Po raz tysięczny 🙂 Zdjęcie brzydkie – wiem, ale trudno o coś lepszego, gdy za oknem zmrok 😦

Rybne tacos z salsą z kiwi (z moimi zmianami):

  • 100 g mąki pszennej lub razowej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • letnia woda (tyle, ile weźmie ciasto),
  • 2 kiwi,
  • 4 dymki,
  • 1 zielone chili,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 limonka,
  • 1/4 małej czerwonej kapusty,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 papryka,
  • 350 g białej ryby (u mnie tilapia),
  • oliwa,
  • jogurt naturalny.

Mąkę posolić i zagnieść z masłem i letnią wodą – ciasto ma być zwarte i elastyczne. Zawinąć w woreczek i odstawić na 10 minut. Ciasto podzielić na 6 równych kulek, każdą cieniutko rozwałkować. Każdy placek smażyć na suchej patelni z obu stron po 1-2 minutki (aż pojawią się brązowe plamki). Usmażone placki zawinąć w wilgotną ściereczkę – odkryć dopiero przed podaniem.

Obrane kiwi i posiekane zielone części dymki oraz chili bez pestek obsmażyć na suchej patelni – przełożyć do rozdrabniacza. Dodać łodygi kolendry, sok z 1 limonki, sól – zmiksować i przełożyć do miseczki.

Czerwoną kapustę bardzo drobno poszatkować. Dodać listki kolendry, ocet i sok z pomarańczy – ugnieść dłońmi, by smaki i soki się wymieszały – doprawić i podać na stół.

W misce wymieszać pokrojone w plasterki białe części dymek, pokrojone w kostkę paprykę bez gniazda nasiennego i filety z ryby – doprawić solą, pieprzem i oliwą – wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić rybę z warzywami i smażyć ciągle mieszając 3-4 minuty.

Na stole powinny się ostatecznie znaleźć: tortille, smażona ryba z warzywami, sałatka z kapusty, zielona salsa, jogurt. Z tych składników każdy może sobie skomponować własne tacos 🙂

2 myśli w temacie “Rybne tacos z salsą z kiwi

  1. Pingback: Top 5 – styczeń 2016 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz