MyBigBakingProject #50 – bułeczki jaglane

Bułeczki2Jeśli zdarza Wam się czasem upiec bułeczki, które mimo starań nie mają chrupiącej skórki, albo całe są twarde jak kamień, ten przepis jest dla Was! Bułeczki jaglane z tej receptury są mięciutkie w środku i spieczone na zewnątrz, a to dzięki temu, że przed pieczeniem jedno ciasto drożdżowe zawija się w drugie, o nieco innym składzie.

Bułeczki jaglane:

Ciasto I:

  • 50 g kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub więcej – zależy od ciasta),
  • 3 żółtka,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 50 g masła.

Ciasto II:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • szczypta cukru.

Dodatkowo:

  • 1 jajko,
  • cukier gruboziarnisty.

Ciasto I: Kaszę zemleć na mąkę i zalać ją wrzącym mlekiem. Gdy nieco ostygnie dodać drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru – wymieszać i odstawić na 40 minut. Dodać żółtka, śmietanę, cynamon, cukier i sól – wyrobić dodając mąkę i na koniec roztopione masło. Gdy wyrabiane ciasto przestanie kleić się do rąk należy je przykryć i odstawić znów na 40 minut.

Ciasto II: Mąkę wymieszać z mlekiem, drożdżami i cukrem – wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Obie porcje ciasta podzielić na równą ilość małych kuleczek (ciasto I wielkości piłeczki golfowej, ciasto II wielkości orzecha włoskiego). Kulki z ciasta II rozwałkować cienko jak na pierogi i w każdy przygotowany placuszek zawinąć kulkę cynamonowego ciasta I. Ciasno zawinięte bułeczki ułożyć w sporych odstępach na wysmarowanej tłuszczem blaszce, łączeniem do dołu. Ich wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut, aż się zarumienią.

Jaglane bułeczki podawałam na słodko – z twarożkiem, miodem i dżemami.

Bułeczki1

Dodaj komentarz