Kurczak w kurkumie, hummus, kuskus i warzywa

WkurkumieDanie kompletne, niezwykle aromatyczne i sycące, zawierające różnorodne składniki, masę kolorów i jeszcze więcej niezbędnych dla zdrowia dóbr, w tym żelazo i mangan.

Przepis z „Superfood na co dzień” Jamie’go Olivera, z moimi zmianami.

Kurczak w kurkumie, hummus, kuskus i warzywa:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • olej rzepakowy,
  • 1 brokuł,
  • 1 kubek kuskusu,
  • 1 garść świeżej lub mrożonej mięty,
  • 1 cytryna,
  • 1 garść obranych orzechów laskowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • kilka łyżek czarnego sosu chili,
  • hummus (mała puszka ciecierzycy zmiksowana z łyżką sezamu, sokiem z 1/2 limonki, 2 łyżkami oliwy, ząbkiem czosnku, łyżką jogurtu greckiego, solą i pieprzem),
  • sól,
  • pieprz.

2-3 łyżki oleju rzepakowego wymieszać z oregano, kurkumą, solą i pieprzem. Piersi umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż, by powstały cztery kotlety. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na minimum kwadrans.

Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.

W miseczce wymieszać suchy kuskus z posiekaną miętą, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Całość zalać wrzątkiem z dodatkiem soku z 1/2 cytryny (wody ma być na wysokość 1 cm ponad kaszę). Przemieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, po czym przemieszać widelcem.

Paprykę obrać, pozbyć się gniazda nasiennego, warzywo grubo pokroić i szybko usmażyć na odrobinie oleju – doprawić do smaku.

Brokuła umyć, podzielić na różyczki i zblanszować w osolonym wrzątku (brokuł ma pozostać jędrny i zielony).

Kurczaka wraz z marynatą przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć po 4 minuty z każdej strony.

Na każdym talerzu ma się znaleźć duża łycha domowego hummusu, a na nim usmażony kurczak. Do tego miętowy kuskus, papryka, brokuł, orzeszki, cząstka cytryny i odrobina czarnego sosu chili. Gotowe!

2 myśli w temacie “Kurczak w kurkumie, hummus, kuskus i warzywa

Dodaj komentarz