Danie kompletne, niezwykle aromatyczne i sycące, zawierające różnorodne składniki, masę kolorów i jeszcze więcej niezbędnych dla zdrowia dóbr, w tym żelazo i mangan.
Przepis z „Superfood na co dzień” Jamie’go Olivera, z moimi zmianami.
Kurczak w kurkumie, hummus, kuskus i warzywa:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- olej rzepakowy,
- 1 brokuł,
- 1 kubek kuskusu,
- 1 garść świeżej lub mrożonej mięty,
- 1 cytryna,
- 1 garść obranych orzechów laskowych,
- 1 czerwona papryka,
- kilka łyżek czarnego sosu chili,
- hummus (mała puszka ciecierzycy zmiksowana z łyżką sezamu, sokiem z 1/2 limonki, 2 łyżkami oliwy, ząbkiem czosnku, łyżką jogurtu greckiego, solą i pieprzem),
- sól,
- pieprz.
2-3 łyżki oleju rzepakowego wymieszać z oregano, kurkumą, solą i pieprzem. Piersi umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż, by powstały cztery kotlety. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na minimum kwadrans.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
W miseczce wymieszać suchy kuskus z posiekaną miętą, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Całość zalać wrzątkiem z dodatkiem soku z 1/2 cytryny (wody ma być na wysokość 1 cm ponad kaszę). Przemieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, po czym przemieszać widelcem.
Paprykę obrać, pozbyć się gniazda nasiennego, warzywo grubo pokroić i szybko usmażyć na odrobinie oleju – doprawić do smaku.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i zblanszować w osolonym wrzątku (brokuł ma pozostać jędrny i zielony).
Kurczaka wraz z marynatą przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć po 4 minuty z każdej strony.
Na każdym talerzu ma się znaleźć duża łycha domowego hummusu, a na nim usmażony kurczak. Do tego miętowy kuskus, papryka, brokuł, orzeszki, cząstka cytryny i odrobina czarnego sosu chili. Gotowe!
Na zdjęciu wygląda apetycznie,chyba spróbuję to przyrządzić.
Widziałam kiedyś ten odcinek i bardzo smakowicie wyglądał ten przepis. Wczoraj go wykonałam i cała rodzina była zachwycona!