Makaronowe muszle ze szpinakiem w sosie cukiniowo-pomidorowym

Muszle2Oto moja propozycja na lato na talerzu, dla wszystkich tych, którzy już tęsknią za wakacjami. To także dowód na to, że warto robić zapasy latem. Zamrożony szpinak z działki teściowej, słoik pełen pomidorów – i voilà!

Makaronowe muszle ze szpinakiem w sosie cukiniowo-pomidorowym:

  • 1/2 paczki makaronu w kształcie dużych muszli – conchiglioni,
  • ok. 450 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cukinia lub 2 małe,
  • 1 duży słoik pomidorów lub 2 małe puszki,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • suszone oregano,
  • suszona bazylia,
  • słodka papryka w proszku,
  • grana padano.

Sos: Na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i pokrojoną cukinię. Po dwóch minutkach smażenia dodać pomidory, ocet balsamiczny, oregano, bazylię, sól i pieprz – gotować bez przykrycia minimum kwadrans. Gotowy sos zmiksować blenderem na gładko, ew. doprawić. Sos ma smakować przede wszystkim pomidorami i ziołami.

Farsz: Na oleju zeszklić posiekany czosnek, dodać odsączony z nadmiaru wody, rozdrobniony lub posiekany szpinak – dusić 2 minutki. Dodać mascarpone, sól, pieprz i gałkę muszkatołową – zagotować. Jeśli ze szpinaku wycieknie bardzo dużo wody, trzeba jej nadmiar odsączyć za pomocą dużej łyżki lub chochelki. Ew. doprawić. Farsz ma być słony i wyraźnie szpinakowy.

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić i przemieszać z łyżką oleju, by muszle się nie posklejały. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przelać do niego cały sos. Każdą muszelkę napełnić szpinakowym farszem za pomocą łyżeczki. Muszle ułożyć na sosie ściśle obok siebie. Wierzch dania posypać dużą ilością startego grana padano i słodką papryką. Zapiekać 10-15 minut w 200 stopniach – podawać na gorąco.

Muszle1

2 myśli w temacie “Makaronowe muszle ze szpinakiem w sosie cukiniowo-pomidorowym

Dodaj komentarz