Oto moja propozycja na lato na talerzu, dla wszystkich tych, którzy już tęsknią za wakacjami. To także dowód na to, że warto robić zapasy latem. Zamrożony szpinak z działki teściowej, słoik pełen pomidorów – i voilà!
Makaronowe muszle ze szpinakiem w sosie cukiniowo-pomidorowym:
- 1/2 paczki makaronu w kształcie dużych muszli – conchiglioni,
- ok. 450 g mrożonego szpinaku,
- 250 g mascarpone,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cukinia lub 2 małe,
- 1 duży słoik pomidorów lub 2 małe puszki,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- suszone oregano,
- suszona bazylia,
- słodka papryka w proszku,
- grana padano.
Sos: Na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i pokrojoną cukinię. Po dwóch minutkach smażenia dodać pomidory, ocet balsamiczny, oregano, bazylię, sól i pieprz – gotować bez przykrycia minimum kwadrans. Gotowy sos zmiksować blenderem na gładko, ew. doprawić. Sos ma smakować przede wszystkim pomidorami i ziołami.
Farsz: Na oleju zeszklić posiekany czosnek, dodać odsączony z nadmiaru wody, rozdrobniony lub posiekany szpinak – dusić 2 minutki. Dodać mascarpone, sól, pieprz i gałkę muszkatołową – zagotować. Jeśli ze szpinaku wycieknie bardzo dużo wody, trzeba jej nadmiar odsączyć za pomocą dużej łyżki lub chochelki. Ew. doprawić. Farsz ma być słony i wyraźnie szpinakowy.
Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić i przemieszać z łyżką oleju, by muszle się nie posklejały. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przelać do niego cały sos. Każdą muszelkę napełnić szpinakowym farszem za pomocą łyżeczki. Muszle ułożyć na sosie ściśle obok siebie. Wierzch dania posypać dużą ilością startego grana padano i słodką papryką. Zapiekać 10-15 minut w 200 stopniach – podawać na gorąco.
pyszny makaron 🙂
mmmm pysznie wygląda 🙂