Krem z fenkułu z serowymi grzankami

FenkułowaBardzo nie lubię smaku i aromatu ziaren kopru włoskiego (fenkułu). Jeśli to tylko możliwe, eliminuję tę mocną przyprawę z listy składników. Surowe bulwy fenkułu również charakteryzują się tym niesamowitym zapachem. Postanowiłam jednak sprawdzić jak moje kubeczki smakowe zareagują na gotowaną wersję kopru włoskiego. I choć przez wszystkie etapy – obierania, siekania i duszenia – byłam pewna, że gar zupy wyląduje w koszu (nienawidzę wyrzucać jedzenia!!!), po spróbowaniu końcowego efektu zdębiałam. Mdlący mnie anyżkowy aromat warzywa gdzieś wyparował. Pozostał jedynie pyszny, nieco ziemisty smak i kremowa konsystencja. I do tego te obłędne serowe francuskie grzanki! Świetne!!!

Danie z książki „Gotuj sprytnie jak Jamie”.

Krem z fenkułu z serowymi grzankami (z moimi zmianami):

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 bulwy fenkułu,
  • olej rzepakowy,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie gouda),
  • 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili,
  • 3 małe ciabatty,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 mały jogurt grecki,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • oliwa extra vergine,
  • sól,
  • pieprz.

Czosnek i cebule obrać i drobno pokroić. Fenkuły umyć, usunąć wierzchnie warstwy i zdrewniałe głąby, resztę drobno posiekać. Zielone listki odłożyć na później do dekoracji. W dużym rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać czosnek, cebule i koper włoski, zmniejszyć ogień i dusić 30 minut często mieszając i dolewając po odrobince wody dla rozrzedzenia, jeśli trzeba. Warzywa mają zmięknąć i zrobić się lepkie. Dodać bulion i fasolę wraz z zalewą – gotować na wolnym ogniu 20 minut. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem.

W miseczce rozmieszać jajka z mlekiem, serem, płatkami chili, solą i pieprzem. W jajecznej masie zanurzyć pokrojone w kromki ciabatty – z obu stron, tak by pieczywo wchłonęło cały płyn. Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju i usmażyć na nim grzanki – z obu stron na złoto.

Krem rozlać do miseczek, udekorować kleksem jogurtu i listkami fenkułu, skropić dobrą oliwą i oprószyć świeżym pieprzem. Podawać z serowymi grzankami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s