A oto drugi pomysł na wykorzystanie resztek z niedzielnego pieczonego kurczaka – risotto!!!
Risotto z kurczakiem i groszkiem:
- ok. 1 l bulionu (może być ugotowany na bazie kości z upieczonego wcześniej kurczaka),
- 2 cebule (lub 1 cebula i 2 łodygi selera naciowego),
- oliwa,
- 1 kubek ryżu arborio,
- 1 kubek mrożonego groszku (ostatecznie konserwowego),
- 1 łyżka masła,
- 60 g parmezanu lub grana padano,
- oliwa extra vergine,
- kilka listków rukoli,
- 1 kieliszek wermutu,
- sól,
- pieprz,
- ok. 200 g resztek mięsa z pieczonego kurczaka.
Cebule bardzo drobno posiekać i dusić na oliwie ok. 15 minut, by zmiękły, ale się nie zarumieniły. Dodać ryż, chwilkę smażyć, następnie wlać wermut i odparować go mieszając. Dodać chochlę ciepłego bulionu i gotować ryż na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie bulion stopniowo dodawać kolejne chochle bulionu i mieszać czasem, aż ryż ugotuje się al dente. Do ugotowanego ryżu dodać groszek i rozdrobnione palcami resztki mięsa, a także trochę dodatkowego bulionu, żeby risotto nie wyszło zbyt suche. Gdy wszystko już ładnie się połączy i podgrzeje, dodać masło, sól (do smaku), pieprz i starty parmezan – wymieszać, wyłączyć ogień i zostawić na 2 minuty pod przykryciem.
Risotto podawać z rukolą, skropione oliwą extra vergine.