Risotto z kurczakiem i groszkiem

Risotto z kurczakiemA oto drugi pomysł na wykorzystanie resztek z niedzielnego pieczonego kurczaka – risotto!!!

Risotto z kurczakiem i groszkiem:

  • ok. 1 l bulionu (może być ugotowany na bazie kości z upieczonego wcześniej kurczaka),
  • 2 cebule (lub 1 cebula i 2 łodygi selera naciowego),
  • oliwa,
  • 1 kubek ryżu arborio,
  • 1 kubek mrożonego groszku (ostatecznie konserwowego),
  • 1 łyżka masła,
  • 60 g parmezanu lub grana padano,
  • oliwa extra vergine,
  • kilka listków rukoli,
  • 1 kieliszek wermutu,
  • sól,
  • pieprz,
  • ok. 200 g resztek mięsa z pieczonego kurczaka.

Cebule bardzo drobno posiekać i dusić na oliwie ok. 15 minut, by zmiękły, ale się nie zarumieniły. Dodać ryż, chwilkę smażyć, następnie wlać wermut i odparować go mieszając. Dodać chochlę ciepłego bulionu i gotować ryż na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie bulion stopniowo dodawać kolejne chochle bulionu i mieszać czasem, aż ryż ugotuje się al dente. Do ugotowanego ryżu dodać groszek i rozdrobnione palcami resztki mięsa, a także trochę dodatkowego bulionu, żeby risotto nie wyszło zbyt suche. Gdy wszystko już ładnie się połączy i podgrzeje, dodać masło, sól (do smaku), pieprz i starty parmezan – wymieszać, wyłączyć ogień i zostawić na 2 minuty pod przykryciem.

Risotto podawać z rukolą, skropione oliwą extra vergine.

Dodaj komentarz