Potrawka z kurczaka z błyskawicznymi kluskami

ZkluseczkamiOstatnio pisałam o idealnym pieczonym kurczaku (poprzedni wpis). Obiecałam, że zdradzę Wam dwa sposoby Jamie’go na wykorzystanie resztek z takiego obfitego niedzielnego obiadu. Dziś aromatyczna potrawka i błyskawiczne kluski (które można zastąpić ugotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem albo po prostu chlebem).

Potrawka z kurczaka z błyskawicznymi kluskami Jamie’go (z moimi zmianami):

  • 250-300 g upieczonego mięsa z kurczaka (resztki),
  • kości z pieczonego kurczaka – najlepiej cały korpus,
  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • oliwa,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 200 g małych pieczarek,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 listek laurowy,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 250 g mąki,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 g zimnego masła,
  • 1 garść szczypiorku.

Kości kurczaka zmiażdżyć częściowo wałkiem i włożyć do garnka, zalać 1 l wody, dodać obierki z 3 marchewek i gotować 30 minut zdejmując szumowiny.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć na nich pokrojony w kostkę lub paski boczek. Gdy się zarumieni dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i cebulę. Następnie dorzucić listki laurowe i tymianek – chwilkę podsmażać. Dodać pokrojone na połówki pieczarki, podarte palcami mięso i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i zalać przecedzonym bulionem (można dolać wrzątku, jeśli bulionu jest za mało). Gotować na wolnym ogniu 40 minut, aż zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

W misce wymieszać 250 g mąki z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i masłem – zagnieść kruszonkę. Dodać ok. 100 ml zimnej wody i ponownie zagnieść. Uformować kulę, podzielić na 10-12 równych kuleczek. 20 minut przed końcem gotowania potrawki, na jej wierzchu ułożyć kluski, przykryć i – albo zapiec w piekarniku, albo gotować na piecu 20-30 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Zkluseczkami2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s