Ostatni (podobno) upalny dzień w tym roku, a zatem LODY! Nie byle jakie. Biszkoptowe z prażonymi migdałami. Obłędne 🙂
Domowe lody biszkoptowe z prażonymi migdałami:
- 350 ml śmietany 36%,
- 300 ml słodzonego mleka skondensowanego,
- 50-60 g płatków migdałowych,
- 7-8 okrągłych biszkoptów.
Płatki migdałowe uprażyć na złoto na suchej patelni, przesypać do rozdrabniacza, dodać biszkopty i zmiksować na pył. Śmietanę ubić na sztywno, powoli dolewać mleka i dalej miksować. Gdy składniki się połączą wyłączyć mikser, do masy wsypać pył migdałowo-biszkoptowy i wymieszać szpatułką. Lody przełożyć do pojemnika i mrozić przez całą noc. Podawać udekorowane migdałami i biszkoptami.
Pingback: Top 5 – wrzesień 2015 | Kultura Kulinarna