Idealny pieczony kurczak

KurczakJamiegoCoraz częściej sięgam po te dania z przepisów Jamie’go Olivera, które przygotowane w większej ilości np. w niedzielę, przydadzą się jeszcze w poniedziałek i wtorek. Jamie jak nikt potrafi zaczarować zwykłe resztki i skomponować barwne dania za nieduże pieniądze. Właśnie tego aktualnie próbuję się od niego nauczyć. Na temat kolejnej lekcji wybrałam na pozór zwykłego pieczonego kurczaka z dodatkami. Efekt? Nie dość, że na niedzielnym stole wylądował jeden z najlepszych pieczonych kurczaków ever z pysznymi ziemniakami i marchewką, to jeszcze w lodówce zostało resztek na dwa bardzo solidne obiady (o nich wkrótce na blogu). Żyć nie umierać, nie?

Idealny pieczony kurczak Jamie’go (z moimi małymi zmianami):

  • 1 cały kurczak (1,8 kg),
  • oliwa,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cytryna,
  • 1/2 kg marchewek,
  • 1 cebula,
  • 2 kawałki masła,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 1/2 kapusty włoskiej,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • sól,
  • pieprz.

Obrane ziemniaki obgotować wraz z wyszorowaną cytryną w osolonym wrzątku przez 12 minut. Po tym czasie wyłowić cytrynę i na chwilkę odłożyć, ziemniaki odcedzić, przełożyć do naczynia do zapiekania, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, połową rozmarynu, zgniecionym pięścią czosnkiem, przykryć folią i piec ok. 1 godziny (w tym samym czasie co kurczaka), czasem wstrząsając naczyniem.

Cebulę obrać i pokroić na 8 łódeczek, następnie włożyć je do brytfanny. W moździerzu zmiażdżyć resztę rozmarynu z łyżeczką soli i pieprzem. Umytego i osuszonego kurczaka włożyć do brytfanny na warstwę cebuli, wysmarować go w środku i na zewnątrz oliwą i przygotowanymi przyprawami. Ugotowaną cytrynę ponakłuwać w kilku miejscach nożem i włożyć do środka kurczaka. Ptaka piec w 200 stopniach przez 1,5 godziny.

Marchewki obrać, pokroić na 3 cm kawałki i włożyć do trzeciego żaroodpornego naczynia wraz z kawałkiem masła, startą skórką pomarańczową, tymiankiem, solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i piec mniej więcej 45 minut (do marchewki też trzeba czasem zajrzeć, bo sok może za wcześnie odparować i wszystko się przypali zamiast skarmelizować).

Upieczonego kurczaka przełożyć na półmisek i przykryć. Z brytfanny zebrać łyżką tłuszcz (może się przydać do innej potrawy). Do pozostałego sosu wsypać mąkę, wlać odrobinę wrzątku i soki, które wyciekły z kurczaka na półmisek. Wstawić do pieca i pozwolić, by się trochę pogotowało i zgęstniało (jeśli macie naczynie umożliwiające i pieczenie i trzymanie nad płomieniem, łatwiej zrobić to nad płomieniem często mieszając). Tak przygotowany sos przecedzić przez sitko i podać w sosjerce.

Kapustę bez głąba i zewnętrznych liści pokroić dość grubo i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Pod koniec dodać groszek. Kapustę z groszkiem odcedzić, wymieszać z drugim kawałkiem masła i solą.

Na stole postawić duży półmisek z kurczakiem obłożonym ziemniakami i marchwią, miskę z parującą kapustą oraz sos.

Po obiedzie, zdjąć z kurczaka całe mięso i porwać na kawałki, szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Szkielet kurczaka również zostawić, gdyż przyda się do przygotowania bulionu potrzebnego następnego dnia.

Reklamy

3 thoughts on “Idealny pieczony kurczak

  1. Pingback: Potrawka z kurczaka z błyskawicznymi kluskami | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Risotto z kurczakiem i groszkiem | Kultura Kulinarna

  3. Pingback: Top 5 – wrzesień 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s