Obłędny przepis Jamiego, poddany niewielkim przeróbkom. Super!
Peruwiańska zupa z komosą i kukurydzą:
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 batat,
- 2 udka z kurczaka bez skóry i kości,
- olej rzepakowy,
- 1 łyżeczka ziaren kuminu,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry,
- 2 goździki,
- ok. 1,5 l bulionu drobiowego,
- 2 kolby kukurydzy,
- 1 limonka,
- 150 g komosy ryżowej,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- sól,
- pieprz.
W moździerzu przygotować przyprawy, czyli rozetrzeć kumin, kolendrę, goździki, sól i pieprz.
Warzywa umyć i obrać. Cebulę pokroić w pióra, czosnek w plasterki, paprykę bez gniazda nasiennego, ziemniaki i batata w dużą kostkę, kukurydzę w 2 cm krążki. Kolendrę drobno posiekać.
Kurczaka pokroić w cienkie paseczki.
W rondlu rozgrzać olej, dodać kurczaka i przyprawy – usmażyć na złoto. Dodać cebulę, czosnek, paprykę, ziemniaki i batata – smażyć 15 minut. Dodać bulion, przykryć i gotować całość 30 minut.
Do garnka dodać kukurydzę, świeżą kolendrę, komosę i przekrojoną na pół limonkę (wcześniej wyszorowaną). Po 15 minutach gotowania zupa jest gotowa. Można ją jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem lub ostrą papryką.