Kurki – moja miłość. A ten śmietanowy sosik? Boskie połączenie prostoty ze wspaniałym smakiem zwiastującym nadchodzącą jesień.
Motylki z sosem kurkowym:
- 300 g makaronu farfalle,
- 100 g śmietany 30%,
- 300 g kurek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka bulionu,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 garść koperku,
- grana padano do posypania,
- sól,
- pieprz.
Kurki umyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i kurki – smażyć, aż woda odparuje, a grzyby zaczną się rumienić. Całość zalać bulionem i dusić 10 minut pod przykryciem.
W tym czasie ugotować makaron al dente.
Śmietanę zahartować w miseczce gorącym grzybowym sosem, a następnie przelać ją w całości do sosu. Sos doprawić solą i dużą ilością pieprzu, dodać także posiekany koperek. Gdy sos zgęstnieje można dodać do niego odcedzony makaron – wymieszać, a przed podaniem posypać startym grana padano.
Pyszny sosik, super obiadek 🙂