Sierpniowe i wrześniowe pomidorki, aż proszą się, by wykorzystywać je w daniach serwowanych na śniadanie, obiad i kolację. Dziś grają główną rolę w wytrawnej tarcie z oliwkami i bazylią.
Pomidorowa tarta z oliwkami i bazylią:
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 150 g masła,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii.
Farsz:
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżeczki oleju aromatyzowanego cytryną,
- 1/2 szklanki zielonych oliwek,
- 1 pęczek bazylii,
- 3 jajka,
- 200 g mascarpone,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 cebule,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić pół godziny w lodówce.
Pomidorki umyć, poprzekrawać na połówki, wymieszać z solą, pieprzem i olejem z cytryną – odstawić.
Cebule pokroić w pióra i zeszklić na oleju.
W misce wymieszać jajka, mascarpone, mleko, sól i pieprz.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy na tartę. Ciasto piec w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Na podpieczonym spodzie ułożyć warstwę cebuli, następnie wlać masę jajeczną, a na wierzchu ułożyć pomidorki i pokrojone oliwki. Piec przez ok. 40 minut – aż masa się zetnie i przestanie być surowa. Przed podaniem tartę lekko wystudzić, by masa stężała, udekorować ją liśćmi bazylii i skropić olejem pozostałym z doprawiania pomidorków.
Hej, czy mogę użyć mąki orkiszowej?
Pewnie 🙂
Super!
Pięknie się prezentuje 🙂
Nasze oliwki ;)\