Domowe wydanie fast foodu – czasem tylko tego potrzeba do szczęścia. Danie dla miłośników burgerów, kurczaka i cheddara.
Burgery z kurczaka z cheddarem:
- 4 bułeczki z makiem,
- 500 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka,
- 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół tajskich (u mnie Kamis),
- sól,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka sosu sriracha,
- 4 grube plastry cheddara,
- 4 liście sałaty,
- olej rzepakowy do smażenia,
- ulubione dodatki (ketchup, majonez, cebula, sos sriracha, pomidor).
Mięso wymieszać z sosem sriracha, ziołami, solą, śmietaną i żółtkami. Bułeczki przekroić i podgrzać na patelni lub pod grillem. Mięso podzielić łyżką na cztery części i usmażyć z nich cztery burgery z obu stron na ciemnozłoto. Po przewróceniu burgerów na drugą stronę należy przykryć je serem, by zdążył się rozpuścić.
Gotowe burgery przełożyć do bułeczek. Podawać z sałatą i ulubionymi dodatkami.