Burgery z kurczaka z cheddarem

Domowe wydanie fast foodu – czasem tylko tego potrzeba do szczęścia. Danie dla miłośników burgerów, kurczaka i cheddara.

Burgery z kurczaka z cheddarem:

  • 4 bułeczki z makiem,
  • 500 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka,
  • 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół tajskich (u mnie Kamis),
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka sosu sriracha,
  • 4 grube plastry cheddara,
  • 4 liście sałaty,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • ulubione dodatki (ketchup, majonez, cebula, sos sriracha, pomidor).

Mięso wymieszać z sosem sriracha, ziołami, solą, śmietaną i żółtkami. Bułeczki przekroić i podgrzać na patelni lub pod grillem. Mięso podzielić łyżką na cztery części i usmażyć z nich cztery burgery z obu stron na ciemnozłoto. Po przewróceniu burgerów na drugą stronę należy przykryć je serem, by zdążył się rozpuścić.

Gotowe burgery przełożyć do bułeczek. Podawać z sałatą i ulubionymi dodatkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s