Skrzydełka z kurczaka w marynacie z coli

Słodko-pikantne i soczyste. Super proste do przygotowania. Pycha! Źródło klik. Moje zmiany.

Skrzydełka z kurczaka w marynacie z coli:

  • 12-14 skrzydełek z kurczaka,
  • 2 łyżki soli,
  • 2/3 szklanki coli,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Skrzydełka umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałych piórek, odciąć zbędne końcówki.

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce i polać nią mięso – przykryć i odstawić na godzinę.

Skrzydełka piec pod przykryciem w 180 stopniach przez 1 godzinę, następnie je odkryć, włączyć termoobieg i piec jeszcze 20 minut, aż się porządnie zarumienią. Te ostatnie 20 minut skrzydełka mogą też spędzić na ruszcie grilla.

Podawać z ziemniakami lub sałatką z bulguru (tabbouleh klik).

 

3 myśli w temacie “Skrzydełka z kurczaka w marynacie z coli

  1. Spróbowałam i nie żałuję! Pyszny przepis, jak moje dzieci usłyszały o coli to zaraz same chciały spróbować 🙂 nie obyło się bez ketchupu Tarsmak, który uwielbiają, ale zjedli wszystko i ledwo sama się załapałam, tak szybko znikały 😉

Dodaj komentarz