Mimo, że w tym daniu (polecanym przez Jamie’go) nie ma tak naprawdę niczego odkrywczego, to przyznaję, że nigdy nie jadłam takiego połączenia. Wyrazisty, paprykowy kurczak z wędzonym posmakiem komponuje się tu niesamowicie z sałatką z gotowanych warzyw i serkiem wiejskim. Takie niby nic, a obiad z tego wielce smakowity 🙂
Paprykowy kurczak z sałatką rosyjską:
- 3 buraki,
- 3 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 1 pęczek szparagów,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 2 piersi kurczaka,
- oliwa,
- wędzona papryka w proszku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 serek wiejski,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 2 ogórki konserwowe,
- 1/2 pęczka koperku,
- sól,
- pieprz.
Buraki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić i odstawić. Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w kawałki mniej więcej tej samej wielkości – wrzucić je do posolonego wrzątku i gdy będą prawie miękkie dodać umyte i pokrojone szparagi (kawałki 1-2 cm) oraz groszek. Gdy warzywa będą al dente odcedzić je i wystudzić.
Piersi kurczaka natrzeć solą, pieprzem i wędzoną papryką, przykryć folią i delikatnie utłuc wałkiem, by wszędzie miały taką samą grubość. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej mięso, z obu stron na ciemnozłoto.
W dużej misce wymieszać serek wiejski, jogurt, musztardę, ocet, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, posiekany koperek, sól i pieprz. Dodać ugotowane warzywa i wymieszać, ew. doprawić. Na sam koniec dodać obrane i pokrojone buraki – lekko przemieszać, tak by nie zabarwiły od razu całej sałatki.
Na talerzach ułożyć porcje sałatki, a na nich podać gorącego kurczaka. Udekorować koperkiem.
Świetny przepis! Czy pochodzi on z książki Jamiego „Superfood”?
Tak 🙂
Pingback: Top 5 – kwiecień 2016 | Kultura Kulinarna
Bardzo smakowite danie 🙂