Łosoś z warzywnym puree i maślanym groszkiem

ŁosośzalaskiZapraszam serdecznie na smakowitą rybkę, kolorowe puree i maślany groszek. Szybko, zdrowo i na temat.

Łosoś z warzywnym puree i maślanym groszkiem:

  • 3 kawałki filetu z łososia po ok. 150 g,
  • 1 rzepa,
  • 3 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 liść laurowy,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 szklanki mrożonego groszku,
  • oliwa,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Czystego i osuszonego łososia skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem – odstawić na 10 minut.

Marchewki, rzepę i ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę ok. 2 cm. Warzywa zalać wodą, posolić, dorzucić listek laurowy i gotować do miękkości. Następnie wyrzucić liść laurowy, warzywa odcedzić i zgnieść na niezbyt gładkie puree (wtedy kolory są łądniejsze), wymieszać z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem, ew. doprawić.

Na oliwie usmażyć łososia skórą do dołu ok. 7-8 minut.

Groszek wrzucić do wrzątku i gotować 2-3 minutki, odcedzić, wymieszać z masłem, posiekanym koperkiem i solą.

Na talerzach podawać osączoną z tłuszczu rybę, kolorowe puree, groszek i cząstki cytryny.

2 thoughts on “Łosoś z warzywnym puree i maślanym groszkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s