Ziołowe udka kurczaka w sosie czosnkowym

CzosnkowykurczakW sumie nawet się nie spodziewałam, że udka z tego przepisu, aż tak nam posmakują. Myślałam: „taki tam, zwykły obiadek w stylu mięso, ziemniaki, sos”. Jakże miło się zaskoczyłam! Okazało się bowiem, że ziołowe udka kurczaka w sosie czosnkowym – bo to o nich mowa – to taki klasyk, który nigdy nie zawodzi i choć prezentuje się dość oldschoolowo, to smakuje niebiańsko (jeśli przyjmiemy, że w niebie je się dużo czosnku…)…

Ziołowe udka kurczaka w sosie czosnkowym:

  • 4 udka kurczaka,
  • 1 główka czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 4 gałązki świeżego tymianku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju rydzowego,
  • 1/2 szklanki białego wermutu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1 płaska łyżeczka mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Połowę ziół utrzeć w moździerzu z 1 łyżeczką soli, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem rydzowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć umyte i osuszone udka. Mięso przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki.

W głębokiej patelni rozpuścić masło i obsmażyć na nim udka na ciemnozłoty kolor z obu stron. Na patelnię wrzucić nieobrane, a jedynie rozdzielone i lekko zgniecione nadgarstkiem ząbki czosnku, połowę posiekanej natki i pozostałe zioła (można je zostawić w formie gałązek) – chwilkę smażyć. Całość podlać wodą, przykryć i dusić 30 minut. Dolać wermut i dusić jeszcze 15 minut.

Udka wyłowić na talerz i zakryć folią, by nie wystygły. Gałązki ziół wyrzucić. Sos z patelni przetrzeć przez sito i wlać z powrotem na patelnię. Jeśli wciąż wydaje się zbyt rzadki, można go zagęścić mąką wymieszaną z odrobinką masła i gotować jeszcze 3 minutki (żeby mąka nie była surowa). Doprawić solą i pieprzem, posypać resztą natki.

Kurczaka podawać z dużą ilością sosu, puree (u mnie ziemniak + korzeń pietruszki), sałatą i surówką z buraków.

2 myśli w temacie “Ziołowe udka kurczaka w sosie czosnkowym

  1. Pingback: Top 5 – kwiecień 2016 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz