Brokuły w cieście piwnym

BrokułyNa gorącą kolację lub wegeobiad. Doskonałe z cytrynowo-jogurtowym sosem i pełną warzyw surówką. Na wiosnę.

Brokuły w cieście piwnym:

  • 2 brokuły,
  • ok. 170 g mąki (zależy od konsystencji ciasta),
  • 500 ml jasnego piwa,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pieprz,
  • sól,
  • chili w proszku,
  • papryka słodka w proszku,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • sos cytrynowo-jogurtowy do podania (jogurt + sok i skórka z cytryny + czosnek + koperek + sól + pieprz),
  • surówka z ulubionych warzyw.

Brokuły podzielić na małe różyczki, umyć i ugotować al dente w osolonym i posłodzonym wrzątku. Odcedzić.

W misce wymieszać piwo z mąką, sodą i przyprawami. Powstałe ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego, więc  w razie czego trzeba dosypać mąki. Do ciasta wrzucić wystudzone brokuły i wymieszać tak, by wszystkie i całe różyczki pokryły się gęstym ciastem.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałek skórki od chleba. Jeśli chleb zacznie skwierczeć i brązowieć, można wrzucać brokuły – partiami, żeby nie miały zbyt tłoczno.

Złote brokuły wyławiać na papierowy ręcznik, a następnie podawać z sosem cytrynowo-jogurtowym i surówką.

One thought on “Brokuły w cieście piwnym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s