Jaglane knedle z jabłkami

Knedle jaglaneOto kolejna odsłona kaszy jaglanej – w wersji na słodko i owocowo. Dzięki temu, że w cieście na knedle znajduje się zmiksowana kasza jaglana, do dania nie trzeba dodawać jajka, a mimo to, wszystko się ładnie sklei. Natomiast dobrze przyprawiony, jabłkowy farsz sprawia, że tego typu obiad to przyjemność dla podniebienia.

Jaglane knedle z jabłkami:

  • 3 jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • masło i cynamon lub jogurt do podania.

Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem i cynamonem – odstawić.

Ziemniaki obrać i ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę.

Kaszę porządnie wypłukać w gorącej wodzie. Zalać wrzątkiem i gotować na malutkim ogniu pod przykryciem do miękkości. Gorącą kaszę zmiksować na gładki krem.

Ziemniaki wymieszać z kaszą, dodać sól i obie mąki – zagnieść. Ciasto podzielić na 12 równych kulek, z każdej formować placek, wypełniać jabłkami i szczelnie zaklejać tworząc okrągłe knedle.

Knedle gotować w osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia. Odcedzone knedle podawać ze stopionym masłem i cynamonem lub jogurtem (najlepiej jabłkowym).

Dodaj komentarz