Soba, miso, mun

SobaBardzo świąteczny wpis, prawda? 😉 Wiem, że niektórzy mogą poczuć się rozczarowani brakiem nowych pomysłów i przepisów na świąteczne potrawy, wigilijne specjały, jadalne prezenty itp. na Kulturze Kulinarnej, ale skoro dla mnie świąt tak naprawdę mogłoby nie być, nie będę na swoim blogu wytwarzać sztucznego gwiazdkowego nastroju pełnego uśmiechniętych reniferów i połyskliwych gwiazdeczek.

W zamian za to, proponuję szybki makaron w azjatyckich klimatach.

Makaron soba z pastą miso, grzybami mun i kurczakiem:

  • 1 paczka makaronu soba,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 saszetka pasty miso,
  • 1/2 opakowania suszonych grzybków mun,
  • 3 dymki,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 marchew,
  • 1 pęd selera naciowego,
  • sos chili,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 2 łyżeczki sezamu,
  • sól,
  • pieprz.

Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z solą (odrobinka), pieprzem i kurkumą – odstawić. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, gdy napęcznieją pokroić w paseczki. Marchew i selera pokroić w cienkie zapałki. Chili i dymkę posiekać w plasterki.

W woku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić kurczaka i usmażyć na złoto. Dodać pastę miso, grzyby, papryczkę chili, dymkę, marchew, seler – smażyć 7-8 minut często mieszając. W międzyczasie ugotować makaron soba wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzony makaron przełożyć do woka, dodać sok z limonki i sos chili (ilość wg uznania) i wymieszać. Ew. dosolić.

Danie nałożyć do miseczek i posypać ziarnami sezamu.

Dodaj komentarz