Krem czekoladowo-karmelowy z solą morską

NutellaDziś serdecznie zapraszam na domowy krem czekoladowo-karmelowy z solą morską, inspirowany znanym wszystkim kupnym kremem na „N” w słoiku (którego głównym składnikiem jest po prostu cukier). W moim kremie znalazły się tylko dobre produkty, co zostało wynagrodzone świetnym smakiem i, w konsekwencji, uśmiechem zajadającego.

Krem czekoladowo-karmelowy z solą morską:

  • 200 g gorzkiej czekolady jak najlepszej jakości,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/5 szklanki wody.

Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i dolać wody. Rondelek postawić nad ogniem, nie mieszając poczekać aż cukier zacznie się karmelizować (można czasem zakręcić rondelkiem, żeby mikstura się przemieszała). Im karmel będzie ciemniejszy, tym bardziej gorzki i wyczuwalny będzie jego smak. UWAGA – karmelu nie można dotykać, ani próbować – ma tak wysoką temperaturę, że jest w stanie bardzo poważnie nas poparzyć!

Do karmelu dolać śmietankę i podgrzewać płyn energicznie mieszając, by stał się gładki i zaczął gęstnieć. Rondelek zdjąć z ognia, dodać wanilię, masło i czekoladę – wymieszać. Gdy masa będzie jednolita, dodać sól i ostatni raz przemieszać. Gdy krem ostygnie, można go przełożyć do słoiczka, no i oczywiście smarować nim ulubione pieczywo.

2 myśli w temacie “Krem czekoladowo-karmelowy z solą morską

  1. Pingback: Top 5 – grudzień 2015 | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Jaglane naleśniki z bananami i czekoladą | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz