Jaglane naleśniki z bananami i czekoladą

Naleśniki2Krótko – smakują tak, jak wyglądają – obłędnie!!!!!!!

Inspiracja – klik.

Jaglane naleśniki z bananami i czekoladą:

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (czyli ok 1/4 szklanki suchej),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,
  • szczypta soli,

oraz:

  • 6 bananów,
  • krem czekoladowy w stylu nutelli (np. taki),
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • opcjonalnie: chipsy bananowe, prażone wiórki kokosowe, posiekane orzechy itp.

Ugotowaną kaszę zblendować na krem. Dodać obie mąki, jajko, mleko, wanilię, sól i olej – zmiksować na gładką, dość gęstą masę. Z ciasta smażyć cienkie, rumiane naleśniki (mnie wyszło 6). Gdy naleśniki są jeszcze ciepłe posmarować je kremem czekoladowym, na każdym ułożyć obranego banana i zwinąć. Wierzch polać stopioną czekoladą i posypać ulubionymi, chrupiącymi dodatkami. Najlepsze są na ciepło!

Naleśniki3

Naleśniki1

 

 

2 thoughts on “Jaglane naleśniki z bananami i czekoladą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s