Pyszne! I takie proste! Na chłodne i ciemne jesienne popołudnia – ideał! Wiem – zdjęcie okropne, ale innym póki co nie dysponuję ;(
Zapiekane ziemniaki z kukurydzą i boczkiem:
- 4 bardzo duże ziemniaki,
- 2 opakowania mozzarelli,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 1 opakowanie cienkich plasterków boczku,
- 4 średnie pieczarki,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz,
- suszony tymianek,
- 8 łyżeczek gęstej śmietany.
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Wystudzić i przeciąć na połówki. Połówki ułożyć na blaszce przykrytej pergaminem. Każdą połówkę posmarować gęstą śmietaną.
Na odrobince oleju usmażyć pokrojony boczek. Gdy będzie chrupiący przełożyć go do miski, a na wytopionym tłuszczyku usmażyć pokrojone drobno pieczarki. Pod koniec smażenia, grzyby doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczarki wymieszać z boczkiem, dodać odsączoną kukurydzę i ew. troszkę soli.
Gotowy farsz przełożyć na ziemniaki. Wierzch każdego ziemniaka przykryć plastrami mozzarelli. Zapiekać pod grillem, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać na ciepło z tzatzikami lub sałatką.
Ale to musi być dobre! 🙂