Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami

Zapraszam na bardzo efektowne drożdżowe ciasto dla śliwko- i makolubnych. Inspiracja – klik.

Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami:

  • 380 g mąki,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego,
  • 60 g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 300 g śliwek węgierek,
  • 1 puszka masy makowej,
  • mleko do posmarowania ciasta,
  • lukier (cukier puder z wodą).

Drożdże rozkruszyć do wysokiej miski, dodać 2 łyżki cukru i mleko oraz łyżkę mąki – wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny.

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, jajko,żółtko, sól, drożdżowy rozczyn i – na koniec – masło. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na godzinkę.

W tym czasie umyć i wydrylować śliwki.

Ciasto zagnieść podsypując w razie potrzeby mąką, rozwałkować prostokąt gruby na ok. 1 cm. Placek podzielić nożem wzdłuż na 3 równe paski. Na środku każdego paska ułożyć „ścieżkę” z masy makowej. Paski skleić zamykając tym samym mak w środku. Tak przygotowane rulony ułożyć w wyściełanej pergaminem tortownicy (26 cm) łączeniem do dołu, tworząc kształt ślimaka. W odstępy między rulonami powtykać połówki śliwek tak, by na siebie nachodziły. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut. Wierzch ciasta posmarować mlekiem. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem (do „suchego patyczka”).

Ciasto wystudzić i polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Jedna myśl w temacie “Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami

Dodaj komentarz