Zapraszam na bardzo efektowne drożdżowe ciasto dla śliwko- i makolubnych. Inspiracja – klik.
Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkami:
- 380 g mąki,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 całe jajko,
- 1 żółtko,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 80 g masła, roztopionego i przestudzonego,
- 60 g drobnego cukru,
- szczypta soli,
- 300 g śliwek węgierek,
- 1 puszka masy makowej,
- mleko do posmarowania ciasta,
- lukier (cukier puder z wodą).
Drożdże rozkruszyć do wysokiej miski, dodać 2 łyżki cukru i mleko oraz łyżkę mąki – wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, jajko,żółtko, sól, drożdżowy rozczyn i – na koniec – masło. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na godzinkę.
W tym czasie umyć i wydrylować śliwki.
Ciasto zagnieść podsypując w razie potrzeby mąką, rozwałkować prostokąt gruby na ok. 1 cm. Placek podzielić nożem wzdłuż na 3 równe paski. Na środku każdego paska ułożyć „ścieżkę” z masy makowej. Paski skleić zamykając tym samym mak w środku. Tak przygotowane rulony ułożyć w wyściełanej pergaminem tortownicy (26 cm) łączeniem do dołu, tworząc kształt ślimaka. W odstępy między rulonami powtykać połówki śliwek tak, by na siebie nachodziły. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut. Wierzch ciasta posmarować mlekiem. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem (do „suchego patyczka”).
Ciasto wystudzić i polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
świetna sprawa