Pizza z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Tym razem zainspirowałam się pizzą serwowaną w Dobrej Karmie w Katowicach. Jest naprawdę pyszna, a dodatek ogórka kiszonego to strzał w dziesiątkę.

Pizza z pieczarkami i ogórkiem kiszonym:

Ciasto:

  • 150 ml mleka,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 220 g mąki,
  • 1 łyżka oliwy.

Dodatki:

  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 kulki mozzarelli,,
  • 300 g pieczarek,
  • kilkanaście plasterków pepperoni,
  • oregano,
  • bazylia,
  • czarnuszka,
  • oliwa.

Ciepłe mleko wymieszać z cukrem pudrem i drożdżami – przykryć i odstawić na 10 minut. W misce wymieszać mąkę, sól, a następnie dodać oliwę i drożdżowy zaczyn – zagnieść miękkie i elastyczne ciasto – przykryć i odstawić na 15 minut.

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na złoto na odrobince oliwy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 0,8 cm. Placek ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na cieście równomiernie rozłożyć dodatki – plastry mozzarelli, obranego pomidora, pepperoni, pieczarki, cebulę w piórkach i bardzo cienko pokrojone ogórki. Wierzch posypać oregano, bazylią i czarnuszką.

Pizzę piec 12 minut w 240 stopniach.

Dodaj komentarz