Tym razem zainspirowałam się pizzą serwowaną w Dobrej Karmie w Katowicach. Jest naprawdę pyszna, a dodatek ogórka kiszonego to strzał w dziesiątkę.
Pizza z pieczarkami i ogórkiem kiszonym:
Ciasto:
- 150 ml mleka,
- 4 g suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 łyżeczka soli,
- 220 g mąki,
- 1 łyżka oliwy.
Dodatki:
- 2 ogórki kiszone,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 2 kulki mozzarelli,,
- 300 g pieczarek,
- kilkanaście plasterków pepperoni,
- oregano,
- bazylia,
- czarnuszka,
- oliwa.
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem pudrem i drożdżami – przykryć i odstawić na 10 minut. W misce wymieszać mąkę, sól, a następnie dodać oliwę i drożdżowy zaczyn – zagnieść miękkie i elastyczne ciasto – przykryć i odstawić na 15 minut.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na złoto na odrobince oliwy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 0,8 cm. Placek ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na cieście równomiernie rozłożyć dodatki – plastry mozzarelli, obranego pomidora, pepperoni, pieczarki, cebulę w piórkach i bardzo cienko pokrojone ogórki. Wierzch posypać oregano, bazylią i czarnuszką.
Pizzę piec 12 minut w 240 stopniach.