Kacze udka w śliwkowym sosie z purée z groszku i sałaty

kaczeudkoNowe komody wymagały montażu. Na szczęście znalazło się dwóch niezastąpionych dżentelmenów, którzy w kilka godzin uporali się z meblami. Podczas prac nie chcieli, żebym nad nimi stała i udzielała im cennych rad (dziwne…), dlatego postanowiłam zaszyć się w kuchni i przygotować specjalnie dla nich smaczny dziękczynny obiad. Dlatego dziś nieco bardziej exclusive – kaczka i to nie byle jaka, bo w ultra intensywnym sosie z przepysznym zielonym purée. (przepis – Lidl z moimi zmianami).

Kacze udka w śliwkowym sosie z purée z groszku i sałaty:

  • 4 kacze udka,
  • 400 g suszonych śliwek,
  • ok. 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 liście laurowe,
  • olej rzepakowy,
  • 1 kostka bulionowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 500 g mrożonego zielonego groszku,
  • 1 sałata masłowa,
  • 1 mała cebula,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • kuskus do podania.

Godzinę wcześniej śliwki namoczyć w 100 ml wina.

Udka umyć, osuszyć, wyrwać resztki piórek, jeśli takowe są. Odciąć nadmiar tłuszczu, a mięso i skórkę natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać udka i smażyć skórą do dołu na złoto-brązowo. Udka obrócić i smażyć ponownie na złoto-brązowo. Nadmiar wytopionego tłuszczu odlać z rondla, dodać śliwki i resztę wina, ok. 1 szklanki wody, pokruszoną kostkę bulionową, liście laurowe i troszkę pieprzu – dusić pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając sos i obracając udka. Po godzinie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze kwadrans odparowując nadmiar płynu. Masło zagnieść z mąką i przygotowaną masą zagęścić sos, ew. doprawić do smaku.

Na dwóch łyżkach oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekaną sałatę i groszek oraz trochę wody, sól i pieprz – gotować bez przykrycia, aż groszek zmięknie (u mnie trwało to 5 minut). Całość zmiksować na gładkie purée z dodatkiem gęstej śmietany i świeżo startej gałki muszkatołowej. Dosolić jeśli trzeba.

Na porcjach purée ułożyć kacze udka, polać je odrobiną śliwkowego sosu, dodać puszysty kuskus. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s