Domowe paluszki rybne z łososia

paluszkiTo takie proste rozwiązanie, że dziwię się iż dopiero teraz wykorzystałam pomysł na robienie własnych, domowych paluszków rybnych, z prawdziwej ryby, bez ulepszaczy i chemii często dodawanej do kupnych mrożonek. Takie domowe paluszki są o niebo lepsze od gotowych i, co równie ważne, bardzo szybko można je przygotować. Dodatkowo – nadmiar usmażonych paluchów można sobie zamrozić i mieć w zanadrzu na czarną godzinę.

Domowe paluszki rybne z łososia (inspiracja Jamie Oliver):

  • 2 filety z łososia – łącznie ok. 400 g,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
  • mąką i bułka tarta do panierowania,
  • olej rzepakowy.

Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę i ew. ości. Mięso pokroić w paseczki, które staną się naszymi paluszkami. Każdy kawałek poczęstować solą, pieprzem, wędzoną papryką i sokiem z cytryny. Tak przygotowane paluszki obtoczyć w mące, następnie w rozmąconych jajkach i na koniec w bułce tartej. Paluszki smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym, a przed podaniem osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać np. z odsmażanymi ziemniakami lub frytkami i surówką.

Dodaj komentarz