Fajita wieprzowa z papryką i kolendrą

wieprzowinkaDzisiejsze danie zareklamuję tak: mięciutkie kawałki polędwiczki wieprzowej, kolorowe paseczki słodkiej papryki i aromatyczny bukiet przypraw. Lato na talerzu – w środku mroźnej (-14 stopni) zimy.

Fajita wieprzowa z papryką i kolendrą:

  • 1 spora polędwiczka wieprzowa lub 2 małe,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (odważni mogą dać całą łyżeczkę),
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • oliwa lub olej rzepakowy,
  • sok z 1/2 limonki.

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z białych błonek, pokroić w cienkie paseczki i przełożyć do miseczki. Polędwiczkę skropić oliwą lub olejem i posypać wszystkimi przygotowanymi suchymi przyprawami – wymieszać. Mięso przykryć i odstawić na pół godzinki do lodówki, by się zamarynowało.

W międzyczasie obrane cebule pokroić w piórka. Papryki pociachać w cienkie paseczki.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju i usmażyć na nim cebulę. Następnie dodać papryki – smażyć często mieszając przez ok. 3-4 minuty. Gotowe warzywa przełożyć na talerz, a do woka wlać odrobinkę tłuszczu i dodać zamarynowane mięso. Smażyć mieszając przez 5 minut (nie dłużej, bo polędwiczkę łatwo wysuszyć). Dodać warzywa, wymieszać, a na koniec wsypać posiekaną kolendrę i skropić całość sokiem z limonki. Wyłączyć ogień, danie ew. doprawić solą lub pieprzem.

Podawać z ryżem lub tortillami.

Jedna myśl w temacie “Fajita wieprzowa z papryką i kolendrą

Dodaj komentarz