Makowiec – najprostszy, najpyszniejszy

makowiecMakowiec potrafi być suchy, rozpadający się. Potrafi być za mocno doprawiony migdałowym aromatem. Potrafi być mdły i pozbawiony bakalii. Czy taki był mój makowiec? Nie! Więc jeśli szukacie przepisu na makowiec zwarty, wilgotny, słodki, z ogromną ilością bakalii i o delikatnym zapachu migdałów, to oto on. Dodatkowym plusem jest łatwość z jaką się go przygotowuje. A to, że sezon na makowce powoli mija – co z tego!

Makowiec:

Farsz:

  • 1 puszka gotowej masy makowej jak najlepszej jakości,
  • 2 dodatkowe szklanki mielonego maku (można pominąć, jeśli ciasto ma być mniejsze),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 duża garść kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1 duża garść blanszowanych migdałów – posiekanych,
  • 2 duże garście rodzynek – sparzonych.

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • 250 g cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • kilka kropel aromatu migdałowego.

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 opakowanie płatków migdałów.

Wszystkie składniki farszu wymieszać w sporej misce.

Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać aromat migdałowy i stopniowo dosypywać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – wyrównać. Wzdłuż środka całej blaszki wyłożyć masę makową i stopniowo za pomocą łyżki dociskać mak do dna. W efekcie masa makowa ma się zapaść jak najgłębiej, wypychając ciasto bokami do góry. Na koniec ciasto z brzegów delikatnie rozciągnąć i rozsmarować cienką warstwą na wierzchu masy makowej.

Ciasto piec w 180 stopniach przez godzinę (do suchego patyczka).

Zagotować mleko, dodać do niego połamaną czekoladę i wymieszać, by się roztopiła. Przestudzone ciasto polać czekoladą i posypać migdałami. Gotowe!

Reklamy

2 thoughts on “Makowiec – najprostszy, najpyszniejszy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s