Kokosowa zupa kukurydziana z kurkumą

kukurydzianaNa zimne dni – zupa idealna i bardzo prosta do zrobienia. I do tego ten kolor 🙂 A w środku – same zdrowe i rozgrzewające produkty – imbir, czosnek, chili, kurkuma. Super!

Kokosowa zupa kukurydziana z kurkumą:

  • 1-2 ziemniaki,
  • 1-2 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka,
  • 1/3 marynowanego chili,
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego,
  • olej rzepakowy,
  • 1 puszka kukurydzy gotowanej na parze,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • ok. 1 l bulionu warzywnego lub wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka cienkich plasterków limonki do dekoracji,
  • suszona natka pietruszki do dekoracji.

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce wraz z obranymi ząbkami czosnku. Chili posiekać bardzo drobno. W garnku rozgrzać troszkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć 2-3 minutki. Dodać czosnek, imbir, chili, kurkumę i kumin – smażyć minutkę. Całość zalać bulionem lub wodą i mlekiem kokosowym – gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodać odcedzoną kukurydzę i zagotować ponownie zupę doprawiając ją solą i pieprzem do smaku. Udekorować wszystkie porcje limonką i suszoną natką pietruszki.

Podawać np. z nachosami lub świeżą bagietką.

Advertisements

One thought on “Kokosowa zupa kukurydziana z kurkumą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s