Łososiowe krokieciki

Krokiety1Łosoś troszkę inaczej, bo w postaci krokietów ziemniaczanych. W towarzystwie lekkiej sałatki z roszponki i miętowego majonezu smakował niebiańsko.

Łososiowe krokieciki:

  • 1 filet z łososia ok. 220 g,
  • 300 g ziemniaków,
  • 2 dymki,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 garść listków mięty,
  • 1/2 opakowania roszponki,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 cytryna.

Majonez wystarczy zmiksować z miętą i schłodzić.

Łososia umyć i ugotować w wodzie z solą i listkiem laurowym. Rybę odcedzić, wystudzić i jej mięso rozdrobnić w misce widelcem.

Ugotować obrane ziemniaki, odcedzić i zgnieść na puree. Puree dodać do ryby i wymieszać. Dodać posiekaną dymkę, jajko, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Z powstałej masy lepić małe podłużne krokieciki i panierować je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej lub masło – krokieciki smażyć na złoto z wszystkich stron.

Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powstały winegret wymieszać z czystą roszponką.

Krokiety podawać z sałatką, miętowym majonezem i cytryną.

Krokiety3

Krokiety2

2 myśli w temacie “Łososiowe krokieciki

Dodaj komentarz