Brzoskwinie w szlafrokach

BrzoskwinioweWiem – tandetna nazwa, ale smak tego deseru jest przewspaniały! Chrupiące ciasto francuskie, bardzo soczyste owoce, delikatne migdały – pycha! Przepis zainspirowany recepturą Jamie’go.

Brzoskwinie w szlafrokach:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • 2 jajka,
  • 85 g miękkiego masła,
  • ok. 120 g cukru trzcinowego demerara,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 75 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka mąki.

Masło i 90 g cukru utrzeć na puszystą masę. Dodać jedno jajko i skórkę z pomarańczy – zmiksować Wsypać mąkę i migdały – wymieszać szpatułką. I krem gotowy.

Ciasto rozłożyć na blacie i pokroić na 8 kwadratów. Na środku każdego z nich położyć kopiastą łyżkę kremu. Brzoskwinie umyć, obrać i wypestkować. Na każdym kwadracie, na kremie, położyć połówkę brzoskwini. Rogi ciasta połączyć na środku, a krawędzie, które naturalnie się do siebie zbliżą – skleić.

Tak przygotowane pakunki ułożyć na blaszce wyściełanej pergaminem. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać resztą cukru. Piec w 200 stopniach 15-20 minut. UWAGA – Nie wystraszcie się, gdy niektóre pakunki podczas pieczenia się rozłożą i część kremu wypłynie. To chyba nieuniknione, a mimo to ciastka i tak wychodzą ekstra pyszne. Szkoda nerwów😉

One thought on “Brzoskwinie w szlafrokach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s