Pieczone bataty z pomidorową soczewicą

Bataciki1Jesień. Może nie na termometrze (chociaż mgła i 8 stopni rano to już coś), ale z pewnością na straganach i w głowach kulinarnych freaków tak. Dzisiejsza potrawa bardzo mocno kojarzy mi się z jesienią. Czy decydujący jest jej kolor, czy walory rozgrzewające i to, że po jej zjedzeniu jest się sytym przez dłuższy czas? Tego nie wiem, ale wiem, że przepis jest świetny i zamierzam do niego często wracać. Spróbujcie!

Pieczone bataty z pomidorową soczewicą:

  • 3 średnie bataty,
  • 3 gałązki tymianku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • płatki chili,
  • 1 puszka brązowej soczewicy,
  • 400 ml passaty,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • natka pietruszki lub kolendra.

Bataty umyć, osuszyć, przekroić na pół. Każdego batata (po dwie połówki) położyć na kwadracie folii aluminiowej, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, płatkami chili, dodać po gałązce tymianku, zawinąć szczelnie i piec w 200 stopniach ok. 40 minut (czas zależy od wielkości batatów).

W międzyczasie, na dwóch łyżkach oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać czosnek, kumin, kurkumę, imbir, płatki chili. Po minutce dodać odcedzoną soczewicę i dusić sos przez 5 minut. Dodać passatę, zagotować i ew. dodatkowo doprawić solą.

Gdy bataty będą miękkie można je ostrożnie odwinąć i przełożyć na talerze, polać pomidorową soczewicą, udekorować kleksami jogurtu i posypać natką lub kolendrą. Pycha!

Bataciki2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s