Należę do osób, które z ketchupem są w stanie zjeść prawie wszystko. Na samą myśl o frytkach z ketchupem, zapiekankach z pieczarkami z ketchupem czy domowych nuggetsach z ketchupem, robię się głodna. Jednakże tym razem postanowiłam urozmaicić nieco niedzielny obiad (rzeczone nuggetsy z kurczaka z frytkami), podając do niego aromatyczny sos bbq. Trochę uproszczony, bardzo szybki, ale też zaskakująco smaczny. Zanim się obejrzałam, zniknął ze stołu tak szybko, jak się na nim pojawił.
Inspiracja – świąteczny numer magazynu „Jamie”.
Ekspresowy sos bbq:
- 4 łyżki dobrego ketchupu (np. takiego, ale może też być kupny, sprawdzonej marki),
- 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem),
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku,
- 2 łyżki słodkiego sosu chili.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do frytek, kurczaka, pizzy, hot-dogów itp., itd.
Ciekawy i szybki przepis na dobry sos 🙂