Pomarańczowe batoniki energetyczne

BatonikiW nowej książce Jamie’go „Superfood na co dzień”, poza znakomitymi pomysłami na ultrazdrowe obiady i kolacje, można znaleźć obszerny rozdział poświęcony śniadaniom – tym spożywanym na spokojnie, bez pośpiechu, w domowym zaciszu, oraz tym na wynos – zabieranym do pracy lub szkoły. Jednym z moich nieformalnych postanowień noworocznych jest przykładanie większej wagi do tego, co zabieram do pracy na drugie śniadanie. Dlatego też z przyjemnością przetestuję śniadaniowe receptury Jamie’go. Dziś zapraszam na słodkie batoniki energetyczne, które naprawdę łatwo i szybko się robi. Ich dodatkową zaletą jest to, że skład komponujemy sami, więc możemy do nich dodać tylko ulubione produkty – orzechy, nasiona, suszone owoce. Są nieporównywalnie smaczniejsze od kupnych fit-batoników, wyglądają apetycznie, zabójczo pachną skórką pomarańczową i zawierają tyle zdrowych składników, że szok!

Pomarańczowe batoniki energetyczne (z moimi zmianami):

  • 100 g mieszanych, niesolonych orzechów (u mnie migdały i orzeszki ziemne),
  • 50 g mieszanych nasion (u mnie sezam, mak, słonecznik, dynia),
  • 70 g mieszanych suszonych owoców (u mnie banany, morele, śliwki, żurawina),
  • 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 banany,
  • 1 łyżka miodu,
  • 175 g płatków jęczmiennych,
  • 10 g otrębów pszennych.

W malakserze pulsacyjnie zmiksować orzechy, nasiona, suszone owoce, przyprawy i skórkę startą z pomarańczy. Tak powstałą mieszankę odłożyć do miseczki. Do malaksera wrzucić obrane banany. Pomarańczę obrać, wykroić fileciki, przełożyć je do bananów. Z reszty owocu wycisnąć sok i dolać go do malaksera. Dodać miód i zmiksować. Płynu powinno wyjść 500 ml. Jeśli pomarańcza nie miała na tyle soku, trzeba dolać wody. Płyn przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać płatki jęczmienne, otręby i orzechową mieszankę – gotować na małym ogniu, mieszać, ugniatać, aż płatki zaczną oddawać skrobię i masa stanie się kleista.

Piec nagrzać do 190 stopni. Formę o bokach 25 cm wyłożyć pergaminem. Na spodzie równomiernie rozprowadzić masę i lekko ją ponacinać, zarysowując kształt batoników (u mnie 8). Piec 45-50 minut, po czym batoniki porozdzielać i przełożyć na kratkę, a następnie podsuszyć.

Batoniki można przechowywać do 3 dni w lodówce.

4 thoughts on “Pomarańczowe batoniki energetyczne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s