W oczekiwaniu na hiszpańskie smakołyki, przedstawiam przepis na pyszny schab wg Pascala z akcji Lidla. Wiem, wiem, mam spory poślizg, ale co tam. Grunt, że było smacznie 🙂
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami (z moimi zmianami):
- 4 plastry schabu,
- 150 g pieczarek,
- 250 ml mleka,
- 20 g mąki,
- 20 g masła,
- 80 g żółtego sera (gouda),
- 2 łyżki startego Grana Padano,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w plasterki. Mięso podsmażyć na oliwie z obu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i chwilę smażyć, zalać gorącym mlekiem. Ciągle mieszając dodać starty żółty ser, sól i pieprz. Na tłuszczu po mięsie usmażyć na złoto pieczarki. Schab w naczyniu posypać pieczarkami, zalać beszamelem i posypać serem Grana Padano. Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia. Przed podaniem posypać koperkiem. Podawać np. z sypkim pęczakiem i prostą sałatką.
Wygląda rewelacyjnie,przepisy kuchni Lidl również często wypróbowuję a ostatnio robiłam racuchy z kaszy gryczanej,wyszły rewelacyjne.