Pora na Pascala – schab w beszamelu

W oczekiwaniu na hiszpańskie smakołyki, przedstawiam przepis na pyszny schab wg Pascala z akcji Lidla. Wiem, wiem, mam spory poślizg, ale co tam. Grunt, że było smacznie 🙂

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami (z moimi zmianami):

  • 4 plastry schabu,
  • 150 g pieczarek,
  • 250 ml mleka,
  • 20 g mąki,
  • 20 g masła,
  • 80 g żółtego sera (gouda),
  • 2 łyżki startego Grana Padano,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w plasterki. Mięso podsmażyć na oliwie z obu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i chwilę smażyć, zalać gorącym mlekiem. Ciągle mieszając dodać starty żółty ser, sól i pieprz. Na tłuszczu po mięsie usmażyć na złoto pieczarki. Schab w naczyniu posypać pieczarkami, zalać beszamelem i posypać serem Grana Padano. Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia. Przed podaniem posypać koperkiem. Podawać np. z sypkim pęczakiem i prostą sałatką.

Jedna myśl w temacie “Pora na Pascala – schab w beszamelu

Dodaj komentarz