Pudding pomidorowy pachnący latem

Przepis pochodzi z sierpniowego numeru „Moje gotowanie”. Urzekła mnie tamtejsza sesja poświęcona pomidorom. Każde kolejne zdjęcie powodowało u mnie ślinotok, a myśli krążyły wokół czekających mnie kuchennych eksperymentów z pysznymi pomidorami w roli głównej.

Na pierwszy ogień pudding. Chrupiący, aromatyczny, pięknie czerwony i mocno pomidorowy. Zdał egzamin jako główne danie podane z pomidorkami koktajlowymi prosto z balkonowych grządek, ale jako dodatek do jakiegoś mięsiwa będzie super alternatywą np. dla ziemniaków.

Przepis dodaję do akcji „Akcja zapiekamy”.

Pomidorowy pudding (z moimi zmianami):

  • 1 mały bochenek czerstwego chleba pełnoziarnistego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 cebule,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • 2 puszki pomidorów (lub 1 kg świeżych, obranych i pokrojonych),
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • oregano,
  • 20 dag parmezanu lub grana padano + trochę do posypania,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • mieszanka przypraw – czosnek+suszone pomidory.

Chleb pokroić w kostkę (1 cm.) i usmażyć go na brązowo na suchej patelni – odłożyć.

Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i odparować. Wyłączyć ogień, przełożyć całość do sporej michy, dodać śmietanę, roztrzepane jajka, oregano, starty parmezan lub grana padano, sól i pieprz. Na wierzchu położyć grzanki i lekko je wklepać. Zostawić na jakiś czas, by chleb wchłonął płyn (jakieś 10 minut).

Całość wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy/naczynia żaroodpornego. Pudding posypać serem i mieszanką przypraw (czosnek+suszone pomidory).

Piec 40 minut w 200 stopniach. Podawać na gorąco lub na zimno.

 

 

 

3 myśli w temacie “Pudding pomidorowy pachnący latem

Dodaj komentarz