Saltimbocca Okrasy na moim stole

 

Z niewielkim opóźnieniem, nie w zaplanowanym tygodniu, ale jest – moja próba zmierzenia się z lidlowo-okrasowym przepisem na saltimboccę. Potrawa reklamowana jest jako łatwa – dla mnie taka nie była, gdyż jednocześnie trzeba było pilnować wielu elementów oraz zadbać o odpowiednie wyczucie czasu, by wszystko było gotowe w tym samym momencie.

Jaki rezultat? Fantastyczny! Mięso wyszło soczyste i idealnie słone. Kasza była genialnie ugotowana i smaczna bawet bez żadnych dodatków. Sos – delikatny, świetnie łączący całość.  Rzadko się to zdarza, ale miałam wrażenie, że moja saltimbocca była ciut za elegancka, jak na zwykły środowy obiad. Następnym razem postaram się ją bardziej dopasować do okazji.

Saltimbocca Okrasy (z moimi zmianami):

  • 3 piersi z kurczaka przekrojone na pół – czyli 6 cienkich płatów),

  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,

  • 6 plastrów sera gouda,

  • świeża szałwia,

  • 3 ząbki czosnku,

  • olej rzepakowy,

  • oliwa z oliwek,

  • 300 g kaszy jęczmiennej,

  • 100 ml białego wina,

  • 130 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę,

  • 1/2 cebuli – posiekanej,

  • 1/2 czerwonej papryki – w kosteczkę,

  • 200 g śmietany 18%,

  • garść zielonych oliwek – posiekanych.

Kurczak: mięso umyć, osuszyć, z jednej strony posypać solą i pieprzem. Jeden ząbek czosnku pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć je na piersiach kurczaka. Na każdy filet położyć także po listku szałwii i plastrze szynki – spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej. Przełożyć kurczaka szynką do dołu, a od góry posypać solą i pieprzem – zrumienić, odwrócić i ponownie zrumienić. Kurczaka zdjąć na wyłożoną pergaminem blaszkę i pozostawić na chwilę. Wyjąć wykałaczki, przykryć plastrami sera i zapiekać w 180 stopniach ok. 5-8 minut.

Kasza: w rondlu zagrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku i kilka listków szałwii. Gdy się zeszkli dodać kaszę i uprażyć. Zalać połową wina i wymieszać. Posolić, popieprzyć i zalać wodą (proporcje kaszy do wody 1:1,2). Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Wymieszać z suszonymi pomidorami.

Sos: posiekane paprykę, cebulę i ząbek czosnku zeszklić na tłuszczu pozostałym po kurczaku. Dodać resztę wina i odparować. Dolać śmietanę i zagotować. Dodać oliwki – wymieszać i doprawić w razie potrzeby. Gotować 3-4 minuty, aż zgęstnieje.

Podajemy wszystko razem ładnie ułożone na talerzu.

UWAGA! Przed rozpoczęciem pracy trzeba dokładnie przeczytać sobie przepis i dopasować czas przygotowania poszczególnych elementów dania, by ze wszystkim zdążyć i podać obiad w całości o odpowiedniej porze.

 

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s