Pomidorowa Tarta Tatin

Takie małe, lekkie, ekskluzywne danko dla dwojga. Na specjalną okazję lub na zwykły obiad. Prezentuje się cudnie i nie jest trudne. Przepis na tę tartę z Prowansji znalazłam w sierpniowym numerze „Mojego gotowania”.

Pomidorowa Tarta Tatin (z moimi zmianami):

  • 4-5 pomidorów,
  • 4 łyżki dobrej bułki tartej,
  • sól,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • garść posiekanej świeżej bazylii,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki orzeszków piniowych,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pieprz.

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wydrążyć z nasion (nie uszkadzając skórki i miąższu), posolić i ułożyć na papierowym ręczniku na 10 minut.

W miseczce wymieszać bułkę tartą, zioła, skórkę z cytryny, posiekany czosnek, połowę orzeszków, sól i pieprz.

Tak przygotowanym farszem wypełnić pomidory i ułożyć je w wyłożonej pergaminem formie na tartę farszem do góry (pomidory mają do siebie przylegać). Ciasto francuskie rozwinąć i przykryć nim pomidory – szczelnie docisnąć brzegi i nakłuć ciasto nożem w kilku miejscach. Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Wyjąć z pieca, dać chwilkę odpocząć i wyłożyć na talerz odwracając tartę do góry nogami szybkim ruchem.

Przed podaniem posypać orzeszkami i bazylią.

 

 

 

Advertisements

One thought on “Pomidorowa Tarta Tatin

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s